Alkohol

Az alkohol fertőtlenítőként való használata igen egyszerű, hiszen semmi más nem kell hozzá, csak megfelelő töménységű etil-alkohol. Ez lehet bármilyen 60-80% közötti alkoholtartalmú pálinka vagy párlat. A hagyományos alkoholos kézfertőtlenítők is kizárólag 60%-os töménység felett pusztítják el a koronavírusokat (úgyszintén a rettegett COVID-19-et). Az információ a CDC és a WHO weboldalán ellenőrizhető. Az iható szeszes italok (párlatok, pálinkák) közül igen nagy a választék. Ilyen a főoldalon is említett Panyolai Pálinkák 70%-os pálinkája, amit külön erre a célra neveztek el „Maradj otthon!” terméknek, ám bármelyik 60%-os párlat alkalmas ugyanerre a célra. A teljesség felsorolása nélkül, ilyen a Portoricói 60%-os rum, a Bacardi 151 barna rum (75.5% vol), a STROH rum (80% vol) és az Absinthe (70-90% vol).

Kézfertőtlenítés céljából érdemes egy alaposan kitisztított, adagolófejjel ellátott flakonba tenni, ám figyelnünk kell, mert az állaga miatt jóval erőteljesebben fog spriccelni ugyanakkora nyomóerő mellett. Kézkrém vagy testápoló gyakori használata ugyancsak ajánlott.

A lakásban található felületek fertőtlenítéséhez egy vízpermetezőt használjuk, majd ezt törlőkendővel oszlassuk szét! Különös elővigyázatosságot igényel bútorokon és kárpitokon. A hatását először teszteljük kevésbé látható helyeken!

A belsőleg való fertőtlenítés szintén lehetséges, ám a már a szervezetben lévő vírust az alkohol nem pusztítja el. Kismértékben való fogyasztása stresszoldó hatású. Gyermekek elől elzárandó!