Hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxid 0,5%-os oldata az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb fertőtlenítőszer. A belsőleges, kúraszerű használatról még az orvosi, egészségügyi és kutatói szakmában is megoszlanak a vélemények, ám abban mindenki egyetért – és számos kísérlet által bizonyítást nyert -, hogy fürdőszobában, konyhában, bútorokon, azaz élettelen felületeken alkalmazva az etil-alkoholhoz hasonlóan már egy perc leforgása alatt kifejti vírusölő hatását. Lsd. CDC – Centres for Disease Control and Prevention. A COVID-19 vírus ellen is hatékonyan használható.

A hidrogén-peroxidot az egészségügyben is gyakran használják lélegeztetőgépek, endoszkópok, lágy kontaktlencsék, szövetek, stb. fertőtlenítésére.

Kézfertőtlenítésre az 1%-os hidrogén-peroxid oldat ajánlott. Az oldatot kizárólag hidrogén-peroxidból és vízből készítsük!

A hidrogén-peroxidot a hajápolási termékeket gyártó, illetve a fodrászkellékeket forgalmazó vállalatoknál lehet beszerezni. Ez a hajfestéshez használt szer megegyezik az orvosi hidrogén-peroxiddal, annyi előnnyel, hogy az emulgens anyagoknak köszönhetően felületi eloszlása egyenletesebb, továbbá paraffin tartalma miatt hidratáló hatású.

Árban verhetetlen, ízében nem. Az alkohollal összehasonlítva, jóval olcsóbb, ám – minden humort beleértve és félre is téve – a pálinka (nem túlzott mértékű fogyasztásának) stresszoldó hatásával nem tudja felvenni a versenyt.

Magyarországon 1.150 Ft-tól egészen 6.015 Ft-ig terjed a kiskereskedelmi beszerzési ár, ami márkától és adalékanyagoktól, illatosítóktól függ.

A főoldalon is bemutatott Cocochoco Raywell Hungary a kezdeményezésünkhöz csatlakozva, most akciós áron kínálja az 1 literes prémium minőségű, illatosított hidrogén-peroxidot, 990 Ft-ért, valamint a 10 literes kiszerelést 8.900 Ft-ért.

(Ennek a terméknek a szokásos kiskereskedelmi ára 1.800 és 2.300 Ft/liter között mozog.)

Keverési arányok és árak

A fentieket figyelembe véve 1 liter (3%-os) hidrogén-peroxid megvásárlása által 3 liter kézfertőtlenítőt készíthetünk (1 liter hidrogén-peroxid + 2l víz), tehát így 330 Ft/liter áron hozzájuthatunk, vagy a 10 literes kiszerelés esetén még olcsóbban (297 Ft/liter).

12%-os hidrogén-peroxid vásárlása esetén az 1%-os százalékos oldat elkészítéséhez 12 liter víz szükséges. Ez 13 liter kéz- vagy 26 liter felületi fertőtlenítőt eredményez, ami a literenkénti árat 76 és 38 Ft-ra csökkenti, mivel ugyanannyiba kerül, mint a 3%-os. Természetesen a 12%-os hidrogén-peroxidból található a legkevesebb a piacon, azonban a 3%-os is bőven tizedannyiba kerül, mint bármely más fertőtlenítőszer.

Százaléktól függően a következő keverési arányok alkalmazandóak:

 

Kézfertőtlenítés:

3%-os hidrogén-peroxid – 1l hidrogén-peroxid + 2l víz = 3 liter 1%-os oldat
6%-os hidrogén-peroxid – 1l hidrogén-peroxid + 4l víz = 5 liter 1%-os oldat
12%-os hidrogén-peroxid – 1l hidrogén-peroxid + 8l víz = 9 liter 1%-os oldat

Élettelen felületek fertőtlenítése:

3%-os hidrogén-peroxid – 1l hidrogén-peroxid + 4l víz = 5 liter 0.5%-os oldat
6%-os hidrogén-peroxid – 1l hidrogén-peroxid + 8l víz = 9 liter 0.5%-os oldat
12%-os hidrogén-peroxid – 1l hidrogén-peroxid + 16l víz = 17 liter 0.5%-os oldat